21 Ocak 2019 Pazartesi

FİNAL RÖLYEF ÇALIŞMASI


 Son olarak finalde bu kompozisyonun rölyefini oluşturdum. Birimleri farklı yükseklilklerde ve büyüklüklerde bir araya getirdim.









Resim yazısı ekle
                Neticede böyle bir rölyef ortaya çıktı.

RÖLYEF ÇALIŞMASI

İlk rölyef çalışmasını bu kompozisyon birimlerini yükselterek oluşturdum.Farklı odak noktaları oluşturmaya çalışmıştım fakat asıl istenilen biçime ulaşamadım. 

20 Ocak 2019 Pazar

RİTİMDEN KOMPOSİZYONA

           
      Gelelim ilk projemize...İlk proje kısaca şu şekildeydi: Bize dinlettikleri bir Türk Sanat Müziği şarkısının ritmini kullanarak bir birim oluşturup, birimle kompozisyon tasarlayıp bunu rölyef çalışması haline getirmekti.


1) Kare, üçgen, dikdörtgen ve çizgi kullanarak birkaç birim yapmamız istendi.Tasarımda birimin ne olduğunu bilmiyordum. Bende aklıma esen birkaç modeli getirdim. Halbuki yaptığım birimler kompozisyonda dökülecek türden değilmiş. 
2) Oluşturmuş olduğum bir birimle yaptığım spiral komposizyon.


3) Bu sırada Türk Sanat Musikisi üzerinden hazırlayacağımız ödev için yüzeysel ritim dersleri aldık. Ödevini yapacağımız proje 'Dök Zülfünü Meydana Gel' ( https://www.youtube.com/watch?v=9XVFGidGy9Y ) eseri üzerindendi. Bu çalışma da farklı birimleri  kullanıp takrar ilkesini kullanarak oluşturduğum dört farklı komposizyon.


4) Öğrendiğimiz 4 farklı Türk Sanat Müziği ritmini kullanarak  her biri için farklı gösterimler yaptık.


5) Farklı bir birimi kullanıp denge ilkesini uygulayarak yaptığım başka bir kompozisyon.
6) Aynı birimin tekrar ilkesiyle oluşturduğum kompozisyonu. Bu birimle oluşan kompozisyonlarda tanımsız boşlukların olması sebebiyle bu kompozisyon üzerinden ilerleyemedim.

7) Bu kompozisyon üzerinden ilerledim rölyeflerini oluşturdum. Fakat hala kenarlarda tanımsız boşlukları vardı. Ben de aynı birimi kullanarak farklı kompozisyon denemeleri yaptım.

8) Musikinin ritimlerini kullanarak karelerden oluşturduğum bu birim üzerinden bütün çalışmayı ilerletmeye karar verdim.

9) Birimin parçalarını farklı yerlerde kullanarak bu şekilde bir komposizyon oluşturdum fakat bu çalışmada birim okunamıyordu. Bu sebeple farkı bir kompozisyona yönelmem gerekti. 

10) Ve son olarak bitirdiğim ve rölyefini hazırladığım kompoziyon işte bu..



5 Ocak 2019 Cumartesi

NOKTA-ÇİZGİ ÇİZİMİ

Daha sonra çizgi ve nokta kullanarak bir objeyi resmetme ödevi verildi. Evde bulduğum eski bir sürahiyi solda sadece nokta kullanarak sağda ise sadece çizgi kullanarak iki farklı açıdan çizdim.

ÇİZGİ KOMPOZİSYONLARI


Teslim ödevinde daireler , üçgenler kullanarak  farklı geometrik şekillerde alanlar oluşturdum ve bunlar üzerinde dairesel çizgilerle, düz çizgilerle ve nokta ile doldurmalar yaptım.
Kağıtta kompozisyona uygun alanlar oluşturarak düz çizgi , nokta ,eğri ile taramalar  ve doldurmalar yaptık. Bu sınıfta yaptığım çalışmayı rastgele yapmıştım.

OBJE İNCELEMELERİ

Teslim olarak da farklı bir obje üzerinde çalıştık. Bende saz şeklinde bir anahtarlığını inceledim.
Bu resimde kompozisyonun çeyreği eksik. Yoksa gayet dengeli ve uyumlu bütünlükte parçalardan oluşan  bir çalışmaydı. 

Birer objeyi seçip üzerinde incelemeler yaptık ve farklı açılardan kara kalem halinde resmettik.
Bende bir satranç taşını obje olarak kullandım.



SULU BOYA ÇALIŞMALARI







Tabi çizimleri sadece kara kalem kullanarak yapmadık ilk boyama çalışmasında sulu boya kullandık. Sulu boya ile meyve çizmemiz istendi. Renk skalalarıda oluşturarak sulu boya çizimlerimizi yaptık. Teslim olarak da ayrı bir çalışma istendi. Bende gül ve bülbülü sulu boya ile çizmeye çalıştım.Elimden geldiğince.)



KARA KALEM ÇALIŞMALARI

 
 Sonrasında elimizde bardak tutarak iki farklı çizim yapmamız istendi. Teslim ödevi olduğu için daha detaylı çalışabildiğim bir kara kalem çalışması oldu bu. Sağdaki çizimde bardağı farklı bir pozisyonda tutarak çizmeye çalıştım. Kritikte bütün çalışmalar duvara asılarak değerlendirildi. Bu çizimimin eleştiri almadığını hatırlıyorum.

3 Ocak 2019 Perşembe

KARAKALEM ÇALIŞMALARI

 

   Mimarlığın ilk günü Temel Tasarım hocaları elimizi iki farklı şekilde tutarak kara kalem şeklinde resmetmemizi istemişlerdi.Sanırsam eldeki organik dokuyu ne anlamda algıladığımıza dair bir girizgah yaptılar. Bu yaptığım çizimde ortalama üstü bir çizimdi.

MIM102

INTRODUCTORY DESIGN STUDIO PROJECT II

STUDENT'S CAFE Çeşitli denemeler sonucu projenin aldığı son hal.. PAFTLAR: SÜREÇ:   Halıcıoğlu'nda 25...